Du står på tee. Dina kamrater har just slagit ut. Nu är det din tur. Du kör ner peggen i marken och lägger upp bollen men just när du ska slå upptäcker du att något hindrar baksvingen. Du kan inte dra klubban bakåt tillräckligt långt för att kunna svinga. Det kan vara en gren som hindrar, eller en mur. Du flyttar bollen, peggar upp igen. Återigen är det något som hindrar baksvingen. Hur du än bär dig åt och var du än flyttar bollen kan du inte slå eftersom det saknas utrymme för svingen. Desperationen stiger, tålamodet hos dina spelkamrater tryter. Känslan av vanmakt är förintande.
Detta händer tack och lov aldrig i verkligheten utan bara i drömmen. Men där händer det desto oftare. Många har drömt ungefär samma sak även om drömmen kan variera något. En del ska slå från ett trångt utrymme, till exempel ett rum, och därifrån ska de slå bollen genom ett litet fönster eller en dörr. Ett omöjligt slag. Hur man än bär sig åt får man inte utrymme att slå det.
[pullquote-left]”Drömmen tar aldrig upp något man redan vet”, säger hon. ”Den pekar alltid på något man bör ta hand om.”[/pullquote-left]
Drömmen är märklig i sig men ännu märkligare är att så många har drömt samma sak – och drömmen är så stark, så omskakande, att det nästan är skrämmande.
Egentligen är det inte märkligt alls, menar Åke Högberg. Han är leg.psykolog och leg.psykoterapeut på Göteborgs universitet, dessutom driver han utbildningar i symbolterapi.
”Man drömmer symboler”, säger han, ”och den drömda situationen är en metafor för att man hindras att göra något man vill göra. Golf är ju ett utbrett spel i dag, och spelet är så integrerat i många människors liv så att slå ut från tee är en situation som många kan känna igen sig i. Man ska göra något viktigt men hindras. Översatt till livet kan det betyda olika saker för olika människor. Det kan handla om att man hindras i sitt arbete… Man kan ha haft en idé som man lagt ner en massa planering på men som inte blir av på grund av en ekonomisk nedskärning. Det kan handla om hemmiljön i familjen eller att man planerat att resa någonstans men inte kunnat.”
”Det är en typisk situation för att den fångar upp människors inre konflikter och det är därför många kan känna igen sig. En annan klassisk dröm som många har när de till exempel ska byta jobb, eller en annan övergång till något som är nytt, är att de går över en bro och att det finns något obehagligt under bron. Det symboliserar situationen.”
”Alla som drömmer den här drömmen borde ta och tänka efter: Vad är det i mitt liv som drömmen symboliserar? För den uppkommer ur en känsla som man inte tagit hand om på rätt sätt. Säkert kan man göra en koppling till jobbet eller till familjen – man drömmer om det man är fylld av.”
En märklig sak i sammanhanget är att drömmar om andra sporter – fotboll, pingis, – ofta är annorlunda till sin karaktär:
Tomas, som är en mångsidig idrottsman, vittnar om detta. Han har drömt att han saknar utrymme för svingen på tee, eller att han ska försöka slå ut genom en fönsterglugg inifrån ett trångt skjul. Men…
”…när jag drömmer att jag spelar fotboll så gör jag alltid mål inför en fullsatt arena. Och om jag spelar pingis så spelar jag skitbra – jag lyckas med alla möjliga konstslag”, säger han.
Frågan är varför just golfen är så svår i våra drömmar?
”Drömmen kan ha en kompensatorisk uppgift”, säger Helena Isaksson. Hon har studerat jungiana i 25 år. Hon har 40 poäng i jungiansk psykologi och har gått en utbildning i drömcoachning på Centrum för jungiansk psykologi.
”Om man drömmer att man är framgångsrik så kompenserar det att man inte är framgångsrik i verkliga livet, åtminstone inte i sina egna ögon. Det kan betyda att man behöver stärka sitt självförtroendet och drömmen kan ge oss en ledtråd om hur vi ska göra det och vilka strategier vi ska använda.”
Helena säger att drömmen om golfaren som har svårt att finna utrymme för sin sving kan betyda olika saker: ”Det är en typ av prestationsdröm men den måste länkas till personens egen historia för att kunna tolkas. Man kan inte generellt säga att samma sak gäller för alla som drömmer just den drömmen. Den kan handla om att man vill spela bra golf men den kan lika gärna handla om saker som rör det privata livet. Det är absolut en symbol för något men vad är omöjligt att säga generellt.”
Det finns förvisso generella symboler men när man tolkar drömmar pratar man mycket om det subjektiva symbolvärdet: Vad hände kvällen innan? Vad tänkte man innan man somnade?
”Genom att ställa de frågorna kan man få vägledning”, säger Helena. ”Vad man än tänkte så kan det komma en aha-upplevelse om man går tillbaka och försöker minnas. Men det är väldigt spännande att diskutera sig fram till det – man upplever att något i ens liv hindrar en. Men vad?”
Helena menar att drömmen mycket väl kan handla om golfspelet, som ju är mer frustrerande än många andra spel och idrotter:
”Golf kräver stor koncentration, man kan inte tänka på något annat medan man slår. Man hör på klicket om man slagit ett bra slag – och drömmen kan vara ett uttryck för att man har en önskan i sitt liv att slå det perfekta slaget, antingen på golfbanan eller i sitt yrkesliv.”
En annan dröm som är mycket vanlig bland golfare är att man går vilse när man letar efter nästa tee – vilket leder till panik.
”Att man går vilse är ett vanligt tema”, säger Åke Högberg, ”men det normala är att man befinner sig i en skog eller i en främmande stad. Att man befinner sig på en golfbana beror på att man är golfare. Att man drömmer att man gått vilse betyder vanligen att man är vilse med något i livet. När vi drömmer så försöker vårt undermedvetna tala om saker för oss som vi inte fått insikt i ännu. Om du vet att du är vilse i livet, då behöver du inte drömma det. En sån här dröm betyder att du har gått vilse på ett omedvetet plan och att du ska tänka efter: ”Var har jag gått vilse i livet?”
Helena Isaksson instämmer:
”Drömmen tar aldrig upp något man redan vet”, säger hon. Den pekar alltid på något man bör ta hand om, något som befinner sig på tröskeln till ens medvetande. Drömmen försöker hjälpa dig att identifiera problem och att hitta lösningar. Drömmar är rikt material!”
Skriven för Golf Digest, 2004
2 reaktioner på ”Golfarens värsta mardröm”