Major Håkan Birger om mod

Major Håkan Birger fick nyligen en medalj i silver av ÖB Owe Wiktorin för att han visat stort personligt mod under sin tid som pansarofficer i Bosnien. Major Birger förhandlade med fara för sitt eget liv loss tre svenska soldater som tagits som gisslan av en galen serb vid namn Vlasco, allt medan serber, kroater och muslimer sköt besinningslöst på allt och alla.
Hur vågade han?

Är mod något som kan övas upp?
– Mod beror nog på ens uppväxt och på om man känner sig trygg i tillvaron. Några som kom till Bosnien mådde dåligt men det berodde nog inte på brist på mod – de har nog haft problem tidigare i sitt liv. Upplevelserna där blev den utlösande faktorn. När de kommer hem efter att inte ha gjort bra ifrån sig växer misslyckandet.

Hur bemästrade du skräcken?
– Många gånger är det de människor man trodde var starka som klappar ihop.  Men en bra utbildning där man testats mycket och visat att man klarar svåra situationer, ger självförtroende. Det är också viktigt att man förbereder sig med ”debriefing”, att man pratar om vad skulle kunna hända. Och det är viktigt att veta att man har bra soldater under sig och bra chefer över sig, som litar på en.
– När vi kom som första förband till Bosnien kände jag en stark obehagskänsla över att bara vara där. Men man var ju ändå förberedd på obehagliga händelser. Det är annorlunda om någon blir nedskjuten på gatan när man bara råkar passera. Då är man ju helt oförberedd på det.

Får man visa att man är rädd?
– Det är klart att man får, men det är inte alltid man kan visa det. Det är normalt att man blir rädd, alla reagerar olika och det är inget att skämmas för. Du kan läsa hur många rapporter som helst, men du känner inte lukten av döda människor, krutrök och rädslan förrän du är där. Man ska veta att motparten också är rädda, även om de precis som du inte visar det.

Hur hanterar man skräck?
– När vi blev beskjutna första gången var vi i ett stabstält. De skrek på radion, det small omkring oss och jag kände hur det drog ihop sig i magen. Tolken blev helt paralyserad, mitt befäl och signalisten skakade i hela kroppen. Tolken stod med pistolen dragen, han var helt chockad. Men jag fick honom lugn genom att prata med honom. Jag frågade om han kände sig hotad av någon i tältet. Då stoppa han ner pistolen. Ofta kommer reaktionen först när faran är över.
– En märklig sak som brukar hända efteråt är att man hamnar i ett lyckorus. Det hände mig vid några tillfällen. Mungiporna satt vid öronen. En väldigt skön känsla. Det låter märkligt men det var så.

Kunde du tänka rationellt under dödshot?
– När det gäller är det viktigt att man tänker rationellt. Det är lätt att man klappar ihop när man själv står under hot. Om det sedan är mod vet jag inte, jag tror mer det handlade om att jag var koncentrerad. Jag har funderat mycket i efterhand på om jag hade kunnat göra saker annorlunda. I utbildningen ingår ett ”worst case”-scenario. Man övar och märker att man kan reda upp olika situationer. Håller man bara huvudet kallt så går det att omsätta i praktik.

Tycker du att svenskar i allmänhet har för dåligt civilkurage?
– Inte de som var med i Bosnien. I övrigt vet jag inte. Men sedan andra världskriget har vi väldigt gott anseende internationellt för att vi ställer upp för nödställda.

Vad skulle du göra om du såg tre killar slå en fjärde i tunnelbanan?
– Man vet ju inte vad de har under jackan, men jag tror nog att jag skulle reagera. Jag har nog svårt att låta bli. Det är som det jag sa om utbildning: om du vet att du är duktig på en kampsport så vågar du gå in. Rent generellt tycker jag man ska göra något.

Skulle du säga till om du såg en vuxen man ge sitt barn en örfil?
– Det beror på på situationen. Om det är en uppenbar misshandel så reagerar jag.

Vad betyder medaljen för dig?
– Om jag får den i guld eller silver betyder inget. Men det är en bekräftelse för mig och alla som var där samtidigt som jag. Vi fick mycket beröm internationellt men inte hemma.

Hur definierar du mod?
– Jag kan säga som ÖB Owe Wiktorin sa när han delade ut medaljen: ”Det är inte modigt att hoppa fallskärm eller klättra i berg. Mod är att offra sitt liv för att rädda andras.”

Har din syn på livet förändrats?
– Nyheterna på TV kändes väldigt banala när jag kom hem. Vi har egentligen ganska små problem. Där slogs man för att överleva. När jag flög från Sarajevo till Frankfurt mötte man en massa  affärsfolk som gick där. Det var nära ändå så långt borta.

  • Ge dig aldrig in i en situation för att visa dig modig. Det är då du kan utsätta dig själv och andra för fara. I Bosnien var man tvungen att tänka på att folk där var psykiskt labila. Därför var man tvungen att överväga hur man skulle hantera varje situation för sig. Man kan inte bara gå dumdristigt in i situationer, ibland är det bättre att avvakta.
  • Med ärlighet och ödmjukhet vinner man förtroende i längden. I början tyckte både kroater och muslimer att jag var svår för jag ställde krav. Sedan märkte de att jag stod för det jag sa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.