Hej kära prenumerant,
Fredagar är inte bara en avslutning på arbetsveckan, utan också en möjlighet att stanna upp och reflektera över vad som präglar vår tid. Den här veckan har det hänt en hel del som tål att diskuteras, både inom våra branscher och i samhället i stort. Här är mina tankar kring ett par av dessa ämnen:
SSAB:s rekommendation om att undvika ”God Jul”
SSAB:s beslut att rekommendera sina anställda att använda en mer inkluderande hälsning än ”God Jul” har väckt en del reaktioner. Det lyfter en viktig fråga: Hur kan företag skapa en inkluderande arbetsmiljö utan att uppfattas som att de arbetar mot invanda traditioner? I vår roll som kommunikatörer står vi ofta inför liknande dilemman. Hur formulerar vi bäst interna och externa budskap kan påverka såväl medarbetarnas engagemang som kundernas förtroende.
Var går gränsen mellan att vara inkluderande och att tappa verklighetskontakten och förtroendet hos anställda och kunder?
Många har raljerat med HR-avdelningar i veckan och det är väl inte helt oförtjänt. Vill man hamna i centrum ska man nog välja en fråga som är av mer avgörande karaktär. I USA har många förfasats över att Donald Trump har utsett Elon Musk till att effektivisera amerikanska myndigheter för att spara pengar. Inom svenskt näringsliv är det många som anser att HR i likhet med statliga myndigheter är både onödiga och kostsamma. Jag tror inte den bilden påverkats till det bättre de senaste dagarna.
Såna här utspel gagnar inte HR-avdelningarnas sak. Tvärtom, de gör sig till åtlöje. Precis som företag som säljer vintermust och helgskinka för att skona icke kristna från att behöva läsa det hårresande ordet »jul«.
Magda och roten till de höga elpriserna
Elpriserna har slagit rekord igen, och för många innebär detta en direkt påverkan på vardagen. Samtidigt har ett politiska ”blame game” kring orsakerna till de höga priserna utbrutit. Både regeringen och oppositionen försöker peka ut varandras ansvar, men särskilt Socialdemokraterna borde ha avhållit sig. De har en svår uppgift eftersom de suttit vid makten vid samtliga nedläggningar av kärnkraftsreaktorer som genomförts.
För Tidöpartierna är det besvärande att de har höjt elskatten. För denna finns inget bra försvar. Så diskussionen om elfrågan lär vi få leva med.
Kockens stränga pekfinger
Det är förresten inte bara HR-avdelningar som hänfallit till att uppfostra och läxa upp mindre medvetna människor i sin omgivning. Även kockarna Jessie Sommarström och Frida Bäcke – som kockade på Nobelmiddagen i veckan – passade på att förnumstigt servera något som förvisso var nyttigt och hållbart men kanske inte helt smaskigt, om jag nu tolkat det rätt. Inte så som det brukar vara i alla fall.
SVT Nyheter ryckte förstås in för att försvara det wokeifierade tilltaget som annars sågats rätt brutalt av Expressens kulturskribent Anna Gullberg.
Själv lutar jag också åt att ”hållbarhetstänk” och ”folkhälsa” kanske inte var de främsta parametrarna för en minnesvärd Nobelmiddag. Just den här kvällen kunde man kanske tillåta sig att unna sig något utöver det vanliga. Men det blev kyckling och gröt för gästerna.
Vad ska du äta i kväll?
Ha en fin helg!
Vänliga hälsningar,
Tommy Jeppsson
Stora Ord AB
Foto: Dan Lepp © Nobel Prize Outreach