Äntligen fredag: Om NATO, Musk, IMF och Reinfeldt

Veckan har bjudit på viktiga händelser inom politik, näringsliv och medier – från Sveriges försvarssatsningar till turbulensen runt Tesla. Här är några av veckans höjdpunkter med en reflektion om vad de betyder.

Sveriges försvarssatsningar och en senkommen insikt

Regeringen har beslutat att köpa fyra C-390 Millennium transportflygplan från brasilianska Embraer. En rejäl investering som genomförs i samarbete med Nederländerna och Österrike och som stärker vår operativa förmåga. Samtidigt har Sverige aviserat att försvarsbudgeten ska upp till 3,5% av BNP fram till 2030.

En sak är säker: Det där med att kalla försvaret för ”ett särintresse” åldrades inte väl. Sett i backspegeln känns det som att det mesta Fredrik Reinfeldt gjorde faktiskt hamnade lite snett i den verkliga världen, men få uttalanden framstår som mer verklighetsfrånvända än just det där med ”särintresse”. Sverige rustar nu i en värld där säkerhet inte längre kan tas för given.

Fotnot: Okej, det där med ”tack för att ni valde Sverige”, det landade inte heller riktigt bra med tanke på hur kriminella klaner och skuggsamhällen brett ut sig sedan Reinfeldts glansdagar.

Utmaningar för Tesla – och en markering mot Musk

Tesla har haft en usel månad i Europa. I Sverige har försäljningen rasat med 63,9 procent, och även i andra europeiska länder går det trögt. Mycket kan skyllas på en sval marknad för elbilar, men det är svårt att bortse från att Elon Musk själv har blivit en belastning för sitt varumärke. Hans flörtande med högerextrema idéer har lett till en konsumentbojkott som faktiskt ser ut att bita.

Musk har nu meddelat att han ska lämna de politiska striderna om några veckor och fokusera på sina företag. Ett tecken på att protester och bojkotter fungerar – även när de riktas mot världens rikaste man.

Sveriges ekonomiska framtid – vad krävs av regeringen?

IMF har granskat Sveriges ekonomi och räknar med en BNP-tillväxt på 1,9% under 2025. Det är bättre än 2024 men fortfarande långt ifrån tillräckligt. Inflationen är under kontroll, men den stora frågan kvarstår: Vad tänker regeringen göra för att verkligen få fart på ekonomin? Så här kan vi ju inte ha det.

Det är ju här en borgerlig regering borde glänsa – genom att skapa incitament för innovation, lätta på regleringar för företag och locka investeringar. Men i stället känns det som att Tidölaget mest fastnar i utspelspolitik. Ska Sverige växa, behövs en politik som främjar företagande, export och kompetensutveckling.

Kapitalismens obekväma sanning

Veckan påminner oss om en sak: marknadsekonomi fungerar. När stater missköter sig straffas de av långsam tillväxt. När företag slarvar med sitt varumärke eller förlorar kundernas förtroende, tappar de försäljning. När politiker inte tar hot på allvar, tvingas de så småningom inse verkligheten – även om det tar ett decennium eller två. Vi hoppas på mer framsynta politiker.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.